Uw vermogen schenken aan kinderen en naasten
Erfbelasting: een progressieve belasting
Degenen die erven moeten vaak erfbelasting (successierecht) betalen. Het tarief is progressief: het wordt hoger naarmate het belastbare deel van de persoonlijke verkrijging hoger is. In Nederland bedraagt het tarief dat kinderen en echtgenoten moeten betalen 10% respectievelijk 20%. 10% voor het deel van de erfenis tot 121.000 euro; 20% over het meerdere. Het belastbare deel van de erfenis wordt berekend door eerst de van toepassing zijnde vrijstelling op het geërfde bedrag in mindering te brengen. Zo hebben kinderen en kleinkinderen die erven in Nederland een vrijstelling van ruim 20.000 euro.
In Spanje is het tarief bij erven veel ‘progressiever’ en verschilt per autonome regio. In de regio Valencia (Costa Blanca) begint het tarief bij erven bijvoorbeeld bij 7,65 % (verkrijging tot 8.000 euro), maar eindigt na 13 (!) opvolgende ‘tariefschijven’ met een tarief van 34% voor het deel van de verkrijging boven de 800.000 euro). De vrijstellingen op de heffingsgrondslag en de ‘kortingen’ (op het belastingbedrag zelf) verschillen sterk per autonome regio
Schenkbelasting
Schenkingen zijn feitelijk voorschotten op de erfenis, en daarom in beginsel onderworpen aan dezelfde belasting. De belasting bij schenken wordt echter ‘schenkbelasting’ genoemd. Zowel in Nederland als in Spanje zijn de wettelijke bepalingen betreffende de erf- en schenkbelasting in één en dezelfde wet opgenomen. De erfbelastingtarieven en schenkbelastingtarieven zijn exact gelijk. Wat wel sterk verschilt zijn de vrijstellingen die worden verleend op de heffingsgrondslag, en de kortingen op het belastingbedrag zelf na toepassing van het tarief en de vrijstellingen. In Spanje verschilt een en ander ook nog eens per autonome regio.
Besparing van erfbelasting door schenken
Schenken kan zowel in Nederland als in Spanje fiscaal voordelig zijn, omdat elke afzonderlijke schenking als gevolg van de progressie van het tarief vaak onderworpen is aan een lagere belastingdruk dan het geval zou zijn bij vererving van het gehele vermogen ineens. Bovendien zijn er soms specifieke schenkingsvrijstellingen beschikbaar die het schenken voordelig maken. Maar andersom is ook mogelijk: bijvoorbeeld in het geval de vrijstellingen en kortingen bij overlijden veel hoger zijn dan die bij schenken. Schenken is dus lang niet altijd voordelig! Laat u goed adviseren!
Kleed je niet helemáál uit voordat je naar bed gaat, ofwel: schenken met voorbehoud van genot.
Schenken heeft nog een belangrijk nadeel. Ouders zijn het geschonken vermogen kwijt terwijl zijn niet weten hoe lang zij nog leven en hoe lang zij het vermogen zelf nog nodig hebben om van te leven. In een aantal gevallen kan het een aardige oplossing zijn als de ouder het vermogen dan schenkt onder het voorbehoud van het genot. Voorbeeld: het bij leven schenken/overdragen van de Spaanse woning aan de kinderen, onder voorbehoud van een woon-/gebruiksrecht. Naast voordelen kan dit ook nadelen hebben in verband met de Nederlandse erfbelasting die mogelijk verschuldigd is bij overlijden van de langstlevende ouder. Ook hier geldt dus: laat u goed adviseren!
Schenken is niet altijd voordelig
Na de Spaanse wetswijzigingen van 1 januari 2015 is het in een aantal gevallen en in bepaalde autonome regio’s van Spanje gunstig geworden om te gaan schenken. Zo kan het in de regio Valencia (Costa Blanca) voordelig zijn om te schenken mits aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Maar let op! In een aantal gevallen is ook Nederlandse schenkbelasting verschuldigd.
> Zie ook de artikelen over SCHENKING IN SPANJE op deze website!
Wij helpen u graag bij het in kaart brengen van de schenkingsmogelijkheden, de besparingsmogelijkheden, en het vooraf vaststellen van de bedragen die hiermee gemoeid zijn, zowel in Nederland als in Spanje.