Testament met het oog op Spaans bezit

Het maken van een testament is een van de belangrijkste onderdelen van een nalatenschapsplanning (met een chiquer woord ook wel ‘estateplanning’ genoemd). Dit woord staat voor het op een gestructureerde manier regelen van de overgang van het (in dit geval Spaanse) vermogen naar (meestal) de volgende generatie.

Juridisch

Met estateplanning in het algemeen en het maken van een testament in het bijzonder kunnen zowel feitelijke/juridische als fiscale doelstellingen worden nagestreefd. Zo is een typisch juridische doelstelling die vooral in testamenten van gehuwde en ongehuwde partners hoge prioriteit krijgt het beschermen en verzorgd achterlaten van de langstlevende partner en/of eventuele (kwetsbare) kinderen.

Fiscaal

Maar ook het optimaal spreiden van de erfenis over de erfgenamen en andere gerechtigden én het maximaal benutten van de beschikbare vrijstellingen teneinde uitstel of besparing van erfbelasting/successierecht te bereiken, begint met een testament waar goed over is nagedacht (>lees meer hierover). In Nederland behoort advisering op het gebied van het successierecht tot het taakgebied van de notaris. In Spanje is dit niet het geval.

De toepasselijke wetgeving: Spaans of Nederlands erfrecht

De inhoud van het testament moet altijd (!) aansluiten op de wet die van toepassing is op de erfenis. Met een zogenaamde rechtskeuze zorgt u ervoor dat de Nederlandse wet van toepassing is op de vererving van uw nalatenschap, óók als het bezit geheel of deels in Spanje gelegen is. Dit is vooral van het grootste belang als het testament een ‘langstlevende testament’ moet zijn. Een langstlevende testament naar Spaans recht bestaat namelijk niet.  Maar óók is een rechtskeuze voor Nederlands recht van belang als er geen langstlevende echtgenoot is, maar een belangrijk deel van het bezit in Nederland is gelegen. Zonder een dergelijke rechtskeuze kan het Spaanse recht ook op uw Nederlandse bezit van toepassing zijn. Met een rechtskeuze voor Nederlands recht wordt dan bijvoorbeeld voorkomen dat een Spaanse notaris zich moet gaan bemoeien met de afwikkeling van uw nalatenschap in Nederland. Er zijn nog veel andere goede redenen om in het testament een rechtskeuze uit te brengen voor het Nederlands recht. Zo bevat een het Nederlandse recht een mooie uitgebalanceerde regeling voor de aanwijzing, bevoegdheden en taken van een executeur die de afwikkeling (óók in Spanje) kan organiseren.

>lees meer hierover

“Een goed testament zorgt voor rust.”

– R.L. Zanardi (Notaris)

Abonneer nu op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alles omtrent uw testament

Laat hier uw e-mailadres achter en krijg nieuwsitems (alerts), nieuwsbrieven, en aankondigingen van nieuwe artikelen automatisch toegezonden!

Onze socialmedia

Facebook

Twitter

LinkedIn

NIET DOEN! Spaans testament voor het Spaanse bezit

Een Nederlands testament met rechtskeuze werkt juridisch perfect in Spanje. Feit is dat de praktische uitvoering in Spanje in vergelijking tot in Nederland voor wat meer obstakels kan zorgen. Dit is nu eenmaal zo. De Spaanse autoriteiten, inclusief de Spaanse notaris, kadasterbewaarder (registrador), juridische diensten van banken, en de Spaanse fiscus zijn immers niet op de hoogte van de Nederlandse wet. Zij moeten een handje geholpen worden. Maar in tegenstelling tot hetgeen veel wordt beweerd op het internet is een (afzonderlijk) Spaans testament, speciaal voor het in Spanje gelegen bezit, absoluut geen oplossing. Een dergelijk testament moet zelfs sterk worden afgeraden! ( >lees meer hierover ).

Het toepasselijke successierecht: Spaans of Nederlands successierecht (erfbelasting)

Op Spaans bezit is wel altijd Spaans successierecht van toepassing. Dat is wat anders dan erfrecht. Successierecht is belasting. Natuurlijk is Spanje bevoegd om belasting te heffen bij vererving van Spaans bezit. Daaraan kunt u met een rechtskeuze niets veranderen. Maar als de overledene in Nederland woonde of minder dan 10 jaar daarvoor uit Nederland vertrok wordt daarnaast in beginsel óók Nederlands successierecht geheven. Dat geldt ook als de langstlevende echtgenoot uiteindelijk weer naar Nederland terugkeert en daar overlijdt. Let daarbij goed op! Het testament van én de wijze waarop de nalatenschap van de eerstoverleden echtgenoot (toen nog in Spanje) is afgewikkeld is dan mede-bepalend voor de hoogte van de Nederlandse successieheffing bij het overlijden van de langstlevende echtgenoot>lees meer over erfbelasting in Nederland en Spanje

Het testament voor Nederlanders met bezit in Spanje

Een testament dat (deels) bewust is gericht op de vererving van het bezit in Spanje anticipeert op veel mogelijke situaties die niet voorzienbaar zijn bij de ondertekening. Denk bijvoorbeeld aan de doorlopend veranderende erfbelastingwetgeving in de verschillende Spaanse regio’s. Aandachtpunt is en blijft dan dat de specifieke bepalingen met het oog hierop NOOIT ten koste mogen gaan van de bescherming van de langstlevende echtgenoot. Spaans bezit of niet; het moet voor de volle 100% een langstlevende testament blijven. Dit kunt u niet aan een zelfbenoemde deskundige overlaten. Ook niet aan een Spaanse notaris. De Spaanse notaris heeft een heel andere taak dan wij in Nederland van een notaris gewend zijn. Hij adviseert niet (zeker niet op het gebied van het Nederlands erfrecht), en tekent slecht op wat hem verteld wordt. De lage prijs die een Spaanse notaris rekent voor een testament is hiermee volledig verklaard. >lees meer hierover

mr. R. Zanardi - notaris

Over R.L. Zanardi

Renato Zanardi is al ruim 10 jaar professioneel actief, met het advisering van Nederlanders die woonachtig zijn of bezittingen hebben in Spanje op het gebied van testamenten, erfrecht, erfbelastingrecht en (fiscale) nalatenschapsplanning en nalatenschapsafwikkeling. Meer informatie

Tip 1 | Belastingbesparend testament

Eenvoudige Spanje testamenten (bijvoorbeeld van alleenstaanden) kunnen best in Spanje worden getekend, maar het blijft opletten geblazen. Advies: een standaard langstlevende testament liefst niet in Spanje tekenen, en een ‘belastingbesparend Spanje testament’ sowieso nooit!

Tip 2 | Gratis testamentcheck

Andere adviseurs aan de Costa’s trachten zich hiermee wel eens te onderscheiden. Voor ons is het vanzelfsprekend. Natuurlijk beoordelen wij gratis in hoeverre uw huidige testamenten en huwelijksvoorwaarden ‘Spanje-proof’ zijn!

Tip 3 | Laat uw Nederlandse testament niet vertalen!

Dat is weggegooid geld. In Spanje hoeven ze het testament niet in te zien of te lezen. Een tweetalige (Europese) verklaring van erfrecht met uitleg over de rechtsposities van de betrokkenen is meer dan voldoende.

Tip 4 | Wacht even met de Nederlandse verklaring van erfrecht

Wacht met de Nederlandse verklaring van erfrecht tot u precies weet hoe de afwikkeling in Spanje moet gaan luiden. Zonder het te weten kunt u ‘wegen afsluiten’ die in Spanje voor erfbelastingbesparing hadden kunnen zorgen.

Referenties

Testament aanmaken of uw huidige wijzigen? Neem vandaag nog contact met ons op!

Maak nu een afspraak!

HET LAATSTE NIEUWS over testamenten in Spanje en Nederland

Wij zijn continue op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en zetten deze voor u op een rij. Hieronder staan de meest recente artikelen over het testament vermeld, met besprekingen van inhoudelijke onderwerpen of de meest recente actualiteiten op dit deelgebied, zowel juridisch als fiscaal. U kunt ook alle alle artikelen over ‘het testament’ bekijken.

WAT WORDT IN SPANJE VERSTAAN ONDER NALATENSCHAPSAFWIKKELING? (Deel 2)

  • Posted by Renato Zanardi
  • On 4 juni 2017

In het eerste deel van dit artikel lag de nadruk op de meest voor de hand liggende doelstelling van...

  • advies, adviseur, erfenis, erfrecht, erfrechtverklaring, huis, nalatenschap, Nederlands erfrecht, Nederlands recht, Nederlandse notaris, notaris, overlijden, rechtskeuze, vakantiehuis, vakantiewoning, verklaring van erfrecht
 

WAT WORDT IN SPANJE VERSTAAN ONDER NALATENSCHAPSAFWIKKELING? (Deel 1)

  • Posted by Renato Zanardi
  • On 24 mei 2017

Nederlanders hebben over het algemeen nog steeds een te hoge pet op van de invloed die de Spaanse wet...

  • aangifte, eigendomsregister, erfbelasting, erfenis, erfrechtverklaring, Europese, formaliteit, kadaster, nalatenschap, nederlandse, notaris, overlijden, spaanse, successieaangifte, tenaamstelling, vakantiehuis, vakantiewoning, verklaring van erfrecht
 1

IK BEN RESIDENT IN SPANJE. HOE BEREID IK MIJN NALATENSCHAP VOOR?

  • Posted by Renato Zanardi
  • On 23 april 2017

Dit is de eerste titel van een serie van gratis lezingen die vanaf 10 mei as. op mijn kantoor...

  • erfbelasting, erfenis, erfrecht, estate planning, europese erfrechtverordening, langstlevende echtgenoot, nalatenschap, Nederlands erfrecht, Nederlands recht, Nederlandse notaris, resident, Spaans recht, woonplaats