NALATENSCHAP MET EEN HUIS IN SPANJE – De erfbelasting
- On 10 april 2015
In het geval een Nederlander overlijdt die in Spanje een huis heeft, zal ook in Spanje de nalatenschap moeten worden afgewikkeld. Zonder dit kunnen de erfgenamen het huis niet verkopen. Bij de afwikkeling in Spanje komen niet alleen juridische aspecten aan de orde die typisch zijn voor een ‘grensoverschrijdende nalatenschap’, maar ook bijzondere fiscale aspecten, zoals erfbelasting (successierecht) en winstbelasting. Een hoge erfbelastingaanslag kan bijvoorbeeld erg relevant én bedreigend zijn voor de echtgenoot van de overledene (lees hierover meer in het artikel: Langstlevende testament in Spanje)
Testament in Spanje?
Het begint bij de vaststelling van wie gerechtigd zijn tot de nalatenschap en in welke mate. Is er een testament? Is er ook een testament in Spanje? Vaak meent men, ten onrechte, beter af te zijn met een afzonderlijk testament in Spanje voor het Spaanse onroerende goed. In dat geval moeten de twee testamenten naadloos op elkaar aansluiten. Dat is nagenoeg nooit het geval. Het bestaan van twee testamenten is de oorzaak van heel erg veel problemen in de praktijk van nalatenschapsafwikkeling in Spanje.
Een ondoordacht in Spanje getekend langstlevende testament sluit in Spanje meestal alle deuren om fiscaal voordeel te behalen. De langstlevende wordt op grond van een dergelijk testament fiscaal gezien meestal de enige erfgenaam, en zal vervolgens als enige erfbelasting in Spanje moeten betalen. Daarmee worden bijvoorbeeld de fiscale vrijstellingen van de kinderen (als deze er zijn) totaal niet benut. Bovendien kan de in Spanje te betalen erfbelasting in dat geval niet in mindering worden gebracht op de eventueel ook in Nederland verschuldigde erfbelasting (lees hier meer over de dubbele erfbelasting die hiervan het gevolg is)
Geen testament in Spanje
Bij het ontbreken van een testament in Spanje, zal de nalatenschap hier moeten worden afgewikkeld op basis van de verklaring van erfrecht van de Nederlandse notaris. Deze is zeer goed bekend met de feitelijke en fiscale afwikkeling in Nederland, maar weet natuurlijk niets van de afwikkeling in Spanje, waar bovendien alle Comunidades Autónomas hun eigen (fiscale) regeltjes hebben. De centrale vraag die Nederlanders tegenkomen bij het afwikkelen van een nalatenschap in Spanje is: hoe zorgt men er voor dat de Nederlandse notaris in zijn verklaring van erfrecht de situatie zodanig uitlegt dat deze goed door de Spaanse notaris te interpreteren is, en op een zodanige wijze dat zo veel mogelijk van alle belastingvoordelen in Nederland en in Spanje gebruik gemaakt kan worden? Het direct naar de Spaanse notaris rennen met de Nederlandse verklaring van erfrecht heeft hetzelfde effect als hier voor beschreven: na het tekenen van de Spaanse akte van verdeling van de nalatenschap, krijgt u de rekening van de belastingdienst gepresenteerd. Deze heeft vervolgens uw Spaanse huis als onderpand voor de betaling. Dan was de afwikkeling misschien wel simpel, maar het resultaat was niet het meest gewenste.
Erfbelasting
Voor een fiscaal optimale afwikkeling van een nalatenschap, zal men zich moeten laten adviseren door een deskundige begeleider. Belasting-technisch komt er heel wat kijken bij het afwikkelen van een nalatenschap, waarbij zo weinig mogelijk belasting in Spanje en in Nederland betaald hoeft te worden. Weet u bijvoorbeeld dat in het geval een echtpaar dat in gemeenschap van goederen getrouwd is, en een woning in Nederland en een woning in Spanje bezitten, in nagenoeg alle gevallen de nalatenschap van de eerst overledene in Spanje vrij van erfbelasting afgewikkeld kan worden ? Daarvoor is een verregaande coördinatie tussen de Spaanse en Nederlandse notaris noodzakelijk.
Conclusie
Een “simpele nalatenschap” bestaat wel, maar doet zich in de praktijk vrij weinig voor. Simpel, zal in de regel “ondoordacht” betekenen en kan een hoog prijskaartje aan Spaanse erfbelasting met zich meebrengen. Een deskundige begeleiding kan u makkelijk vele duizenden euros aan belasting schelen ! Advies: Vóórdat de erfgenamen de akte van verdeling in Nederland tekenen, moeten zij hun adviseur vragen om een overzicht van de te betalen erfbelasting in Spanje. Heeft u twijfels ? Vraag dan een overzicht aan meerdere adviseurs !
zie over dit onderwerp ook:
De hoofdpagina op deze website over dit onderwerp
>klik hier voor het laatste nieuws over de wijzigingen per 1 januari 2018 voor de Costa del Sol
0 Comments