Onze Spanjepraktijk gaat gewoon door – Informatie kantoor Spanje
- On 11 mei 2020
Op ons Spaanse advieskantoor aan de Costa Blanca (Albir / Alfás del Pi) gaat de advisering en het verder helpen van Nederlandse cliënten op het gebied van nalatenschapsafwikkeling, testamenten, levenstestamenten, huwelijksvoorwaarden, samenlevingsovereenkomsten, schenkingen enzovoorts gewoon door.
Besprekingen op kantoor Albir vanaf 11 mei weer mogelijk
Vanaf 11 mei is het weer mogelijk afspraken te maken voor een persoonlijk (advies)gesprek met onze Nederlandse notaris mr. Renato Zanardi in Albir of onze (100%) tweetalige gespecialiseerde notarieel medewerkers op het kantoor aldaar. Vanzelfsprekend gebeurt dit met inachtneming van alle voorgeschreven voorzorgs- en hygiënemaatregelen.
Besprekingen op kantoor Marbella nog niet mogelijk
Onze Spaanse vestiging in Marbella is voor besprekingen pas weer geopend als er weer naar Spanje gevlogen mag worden en ook onze ‘Spanje-notaris’ mr. Judy Tromp weer naar Marbella kan afreizen.
Toenemende vraag om advies
Ondanks het Corona-virus voorzien wij dagelijks in de (juist nu sterk) toenemende vraag naar advies over de mogelijkheden die de Nederlandse wet geeft om de ‘Spaanse erfenis’ te regelen. Zoals bekend is één van onze speerpunten hierbij: het leggen van de link met én tussen de Spaanse- en Nederlandse erfbelastingwetgeving, met als doel deze heffing zoveel mogelijk uit te schakelen of uit te stellen.
Testamentadvies
Vooral de adviesgesprekken zijn belangrijk om te kunnen inzien dat bezit in Spanje vaak vraagt om een ‘slim’ testament (naar Nederlands erfrecht) met een speciale Spanje-paragraaf, specifiek voor de desbetreffende (gezins)situatie. Dergelijke testamenten zitten vanwege juridische en fiscale spitsvondigheden redelijk ingewikkeld in elkaar, maar dit kan grote voordelen opleveren. Of dit bij een specifieke cliënt ook daadwerkelijk nut oplevert moet tijdens het adviesgesprek blijken.
Een dergelijk gecompliceerd testament kan niet door een Spaanse notaris worden getekend. Het vereist grondige kennis van het Nederlands erfrecht (de Nederlandse wet). Mede daarom is onze Nederlandse notaris mr. R.L. Zanardi permanent aanwezig op ons advieskantoor in Spanje. Voor Nederlanders in Spanje kan het adviestraject bij hem beginnen. Ook voor een soepele uitvoering is het veel beter als dit ‘slimme’ testament in het archief van de Nederlandse notaris ligt in plaats van bij de Spaanse. Voor Nederlanders met Spaans bezit die in Nederland verblijven kan het adviesgesprek uiteraard op ons Nederlandse notariskantoor plaatsvinden (en uiteraard ook de ondertekening van de akten).
Gewone (eenvoudige) testamenten kunnen wél bij een Spaanse notaris worden getekend. Wij stellen daarvoor dan de (tweetalige) tekst op.
Passeren van de overige notariële akten (in Spanje en/of in Nederland)
Verklaringen van erfrecht en nalatenschapsakten met daarin de algehele financiële afwikkeling, geldstromen, specifieke afspraken en alle regelingen betreffende de executeur, de erfgenamen, legatarissen en andere hoofdrolspelers worden gewoon op ons Nederlandse notariskantoor getekend. Dat kan altijd met volmachten (zie hierna). Niemand hoeft hiervoor fysiek naar ons hoofdkantoor te komen.
De tenaamstelling van Spaans onroerend goed en bankrekeningen is dan nog slechts een formaliteit. Hiervoor hebben we alleen de handtekening van een Spaanse notaris nodig. Zijn akte is grotendeels een letterlijke vertaling (in het Spaans) van onze verklaring van erfrecht. Die leveren we hem in het Spaans aan. De verantwoordelijkheid voor de juridische vaststelling van de vererving ligt dan bij ons, en daar hoort het ook omdat de Nederlandse wet van toepassing is.
Spaanse notaris
Ook de Spaanse notaris kan sinds kort weer zonder beperkingen worden ingeschakeld waar nodig (ondertekeningen van testamenten, nalatenschapsakten, volmachten etc.).
Passeren ‘op volmacht’
Notariële akten kunnen meestal ook per volmacht worden getekend. Per transactie gaan wij na of de akte door een medewerker van ons kantoor namens de cliënt kan worden getekend. Via een in Nederland getekende volmacht bij de Spaanse notaris, of andersom. De volmacht zelf kan dan meestal door de cliënt thuis worden getekend. Daarmee kunnen wij onnodig reizen voorkomen, hetgeen van groot belang is in ‘coronatijd’. Voor testamenten geldt dat helaas niet. Testamenten moeten altijd in persoon worden getekend. Zoals gezegd is dat op ons Nederlandse kantoor gewoon mogelijk. Maar zolang de cliënt niet naar Nederland toe kan komen is het laten plaatsen van de notariële handtekening door een Spaanse notaris onder de door ons opgestelde tekst het beste alternatief. Voor de ‘gewone’ (eenvoudige) testamenten is dat sowieso geen probleem.
Voor vragen kunt u contact opnemen met mr. R.L. Zanardi (+34 965020254 / r.zanardi@hakreinvos.nl) of mr. J.T. Tromp (+31 320 247394 / j.tromp@hakreinvos.nl).
Wij wensen iedereen een goede gezondheid toe!
0 Comments