Onze Spanjepraktijk gaat gewoon door – Informatie kantoor Lelystad
- On 11 mei 2020
Op ons hoofdkantoor in Lelystad gaan de (advies)gesprekken en het passeren van notariële akten voor onze cliënten met bezit in Spanje gewoon door, vanzelfsprekend met alle voorgeschreven voorzorgs- en hygiënemaatregelen.
Adviesgesprekken (in persoon of via videobellen)
Adviesgesprekken vinden nog steeds plaats op ons hoofdkantoor, uiteraard met inachtneming van de juiste maatregelen. Voor cliënten die in verband met het Corona virus liever een bespreking op afstand laten plaatsvinden worden de voorafgaande adviesgesprekken gevoerd via een beeldverbinding van Skype of een ander (veilig) systeem. Dit gaat prima, ook al moeten we er met zijn allen sterk aan wennen. Maar soms heeft het ook grote voordelen. Zo kunnen bijvoorbeeld de kinderen simpelweg audiovisueel ‘aanschuiven’ in het beeldscherm als dat gewenst is. Ouder(s) en kinderen kunnen de juridische en fiscale informatie dan uit de eerste hand vernemen van de notaris. Dit is ook prettig bij nalatenschapsbesprekingen. Alle betrokkenen worden dan gelijktijdig goed ingelicht.
Passeren van testamenten
Testamenten moeten altijd in persoon worden getekend. Op ons Nederlandse kantoor is dat gewoon mogelijk.
Vooral de adviesgesprekken zijn belangrijk om te kunnen inzien dat bezit in Spanje vaak vraagt om een ‘slim’ testament (naar Nederlands erfrecht) met een speciaal “Spanje”-hoofdstuk, specifiek voor de desbetreffende (gezins)situatie. Dergelijke testamenten zitten vanwege alle juridische en fiscale spitsvondigheden redelijk ingewikkeld in elkaar, maar dit kan grote voordelen opleveren. Of dit bij een specifieke cliënt ook daadwerkelijk nut oplevert moet tijdens het adviesgesprek blijken. Dit adviesgesprek kan ook plaatsvinden op een van onze advieskantoren in Spanje.
Zo’n gecompliceerd testament kan niet bij een Spaanse notaris worden getekend. De grondige kennis van het Nederlands erfrecht (de Nederlandse wet) ontbreekt bij hem. Ook met het oog op een soepele uitvoering is het veel beter als dit ‘slimme’ testament bij een Nederlandse notaris ligt in plaats van bij een Spaanse.
Gewone (eenvoudige) testamenten kunnen wél bij een Spaanse notaris worden getekend. Wij stellen daarvoor dan de (tweetalige) tekst op.
Passeren van de overige notariële akten (in Spanje en/of in Nederland)
De notariële nalatenschapsakten zoals verklaringen van erfrecht en akten met daarin de algehele financiële afwikkeling (inclusief de Spaanse), de geldstromen, specifieke afspraken en alle regelingen betreffende de executeur, de erfgenamen, legatarissen en alle andere hoofdrolspelers worden ook gewoon in Nederland getekend. Dat kan altijd met volmachten (zie hierna). Daarvoor hoeft niemand fysiek naar ons hoofdkantoor te komen.
Alleen voor de formaliteit van de tenaamstelling van het Spaanse onroerend goed en de Spaanse bankrekeningen hebben we dan nog de handtekening van een Spaanse notaris nodig. De tekst van zijn akte is grotendeels overgenomen uit de Nederlandse akte (verklaring van erfrecht). Wij leveren die tekst in het Spaans bij hem aan. De verantwoordelijkheid voor de juridische vaststelling van de vererving ligt dan niet bij hem maar bij ons als Nederlandse notaris, en daar hoort het ook omdat de Nederlandse wet van toepassing is.
Passeren ‘op volmacht’
Vaker dan voorheen vindt ondertekening van notariële akten plaats middels een onderhandse volmacht. Per transactie gaan wij na of ondertekening namens cliënten kan plaatsvinden door een gevolmachtigde (een medewerker van ons kantoor). Die volmacht wordt dan door de cliënt gewoon thuis getekend. Daarmee kunnen wij onnodig reizen voorkomen, hetgeen van groot belang is in ‘coronatijd’. Met een volmacht aan ons personeel in Spanje kunnen daar ook alle benodigde formaliteiten, aangiften en communicatie worden geregeld. Testamenten kunnen daarentegen helaas niet bij volmacht worden getekend.
Toenemende vraag om advies
Het Corona-virus heeft dus weliswaar impact op onze notariële en Spanje-adviespraktijk, maar écht veranderd is deze niet. Nog steeds voorzien wij dagelijks in de (juist nu sterk) toenemende vraag naar advies over de mogelijkheden die de Nederlandse wet geeft om de ‘Spaanse erfenis’ te regelen. Zoals bekend is één van onze speerpunten hierbij: het leggen van de link met én tussen de Spaanse- en Nederlandse erfbelastingwetgeving, met als doel deze heffing zoveel mogelijk uit te schakelen of uit te stellen.
Nederlanders met bezit in Spanje die zich in Nederland bevinden kunnen zich wenden tot mr. J.T. (Judy) Tromp (+31 320 247394) of j.tromp@hakreinvos.nl.
Wij wensen iedereen een goede gezondheid toe!
0 Comments