Levenstestament in Spanje
Testament/executeur-testamentair
De functie van een testament is bekend. Ook dat daarin een executeur-testamentair kan worden benoemd weet ongeveer iedereen wel. Zijn functie en zijn exacte taak en bevoegdheden zijn een stuk minder bekend. Veel mensen denken dat een executeur-testamentair ook zaken kan regelen vóór het overlijden. Niets is minder waar. Een testament geldt immers pas vanaf het overlijden.
Levenstestament/levensexecuteur
Het document waarin iemand wordt aangewezen die formele handelingen (rechtshandelingen) kan verrichten namens een ander die nog leeft, wordt in Nederland een <<levenstestament>> genoemd. Die aangewezen persoon wordt een <<levensexecuteur>> genoemd.
Verwarrende terminologie in Spanje
Voor degenen die een dergelijk document willen laten opstellen, en een zodanige persoon willen aanwijzen, is het belangrijk te weten dat de in Spanje gehanteerde terminologie verwarring en misverstanden kan veroorzaken. Een <<testamento vital>> is geen levenstestament en ook de term <<poder general>> dekt de lading van een levenstestament niet. In dit artikel wordt uitgelegd wat een levenstestament inhoudt en waaraan een levenstestament in grote lijnen moet voldoen om in Spanje als zodanig te kunnen functioneren.
Wilsonbekwaamheid/handelingsonbekwaamheid
Iemand die zelf zijn belangen niet kan behartigen (bijvoorbeeld vanwege dementie of een beroerte) is <<wilsonbekwaam>>. Een wilsonbekwaam persoon kan geen rechtshandelingen verrichten. Hij kan bijvoorbeeld niet tekenen bij de notaris voor de verkoop van zijn huis. Let op: zijn of haar echtgenoot kan dat ook niet namens hem/haar doen.
Bewindvoerder/tutor
Indien er rechtshandelingen dienen te worden verricht namens een wilsonbekwaam persoon moet de rechter een wettelijke vertegenwoordiger benoemen die hiertoe bevoegd is. In Nederland heet dit een <<bewindvoerder>>; in Spanje een <<tutor>>. De benoeming van een bewindvoerder/tutor kost veel tijd. Kostbare tijd omdat het belang vaak juist vergt dat er snel gehandeld wordt. In Nederland gaat het dan om maanden. In Spanje vaak meer dan een jaar. Een in Nederland benoemde bewindvoerder kan pas in Spanje handelen nadat omslachtige formaliteiten zijn verricht (akten, certificaten, verklaringen, stempels). Bovendien moet een bewindvoerder/tutor voor belangrijke rechtshandelingen voorafgaande rechterlijke toestemming krijgen.
Volmacht
Dit alles kan worden voorkomen met een volmacht. Deze volmacht kan aan een vertrouwd persoon worden verleend zolang er bij de <<volmachtgever>> (nog) geen sprake is van wilsonbekwaamheid. In de schriftelijke volmacht wordt die persoon gemachtigd (bevoegd verklaard) om een of meer specifiek omschreven rechtshandelingen namens de volmachtgever te verrichten. Een volmacht waarmee alle denkbare rechtshandelingen kunnen worden verricht heet in Nederland een <<algemene volmacht>> en in Spanje een <<poder general>>.