Geregistreerd partnerschap niets waard aan de Costa Blanca
- On 9 april 2015
Publicatiedatum 18 december 2013
Het Nederlandse ‘geregistreerde partnerschap’ is veel meer dan samenwoners die als zodanig worden geregistreerd, en ook veel meer dan samenwoners met een samenlevingscontract. Het is gewoon een huwelijk met een ander naampje! Nagenoeg alle juridische en fiscale gevolgen zijn gelijk aan die van het huwelijk. Het geregistreerd partnerschap is echter ook heel erg ‘made in Holland’. Dat is gelijk het zwakke punt. Zodra de geregistreerde partners zich buiten de grenzen van ons koninkrijk begeven, verdwijnen veel van de verworven zekerheden bijna letterlijk als ‘sneeuw voor de zon’. Met alle gevolgen van dien natuurlijk. Ook voor Nederlandse geregistreerde partners met bezit aan de Costa Blanca!
Het toepasselijk erfrecht en het Nederlands geregistreerd partnerschap.
Volgens het Nederlands erfrecht heeft een geregistreerd partnerschap dezelfde consequenties als een huwelijk. De langstlevende partner is automatisch erfgenaam, behoudens een andersluidend testament uiteraard. Hebben de partners kinderen, dan is de Nederlandse wettelijke langstlevende-regeling van toepassing (de zogenaamde “wettelijke verdeling”), behoudens een andersluidend testament. De langstlevende partner krijgt als gevolg hiervan alle nalatenschapsgoederen in eigendom. Kinderen van de overleden partner houden hun erfdeel in geld tegoed van de langstlevende. Dat geldbedrag kan door die kinderen in beginsel pas worden opgeëist bij overlijden van de langstlevende partner. Om het Nederlands erfrecht en de vorenstaande consequenties van het geregistreerd partnerschap ook van toepassing te laten zijn op het Spaanse bezit is het altijd verstandig een testament te maken met daarin deze wens uitdrukkelijk opgenomen (een zogenaamde ‘rechtskeuze’).
De fiscale gevolgen van het overlijden van een nederlandse geregistreerde partner
Maar we zijn er nog niet. De langstlevende partner wordt voor de Valenciaanse erfbelasting namelijk niet gelijkgesteld aan een echtgenoot. Nederlandse geregistreerde partners die in de regio Valencia van elkaar erven zullen aldaar worden belast tegen het zogenaamde “vreemdentarief”, zijnde het allerhoogste tarief. Bovendien bestaat er geen enkele successie-vrijstelling voor deze partner. Het te betalen tarief kan hierdoor – voor wat betreft het gedeelte van de erfenis dat valt in de hoogste tariefschijf – oplopen tot wel 68%. Geregistreerde partners hebben aan Costa Blanca dus fiscaal gezien hetzelfde probleem als partners met een ‘gewoon’ samenlevingscontract. Wijzigingen zijn echter op komst! Lees hier meer over dit onderwerp.
Conclusie
Voor Nederlandse geregistreerde partners met bezit aan de Costa Blanca is er weliswaar erfrechtelijk gezien weinig aan de hand. Op dit gebied gelden voor hen dezelfde aandachtspunten als voor elke willekeurige andere Nederlandse geregistreerde partner of echtgenoot. Fiscaal is echter een heel ander verhaal! Nederlandse geregistreerde partners met bezit in de Costa Blanca lopen een enorm erfbelastingrisico. Hier is eigenlijk maar één oplossing voor: het in Nederland omzetten van het geregistreerd partnerschap in een huwelijk. Een fluitje van een cent overigens. Eventuele “partnerschapsvoorwaarden” worden daarbij overigens automatisch “omgedoopt” tot “huwelijksvoorwaarden”.
Maatwerk-langstlevende-testament
Met de omzetting van het geregistreerd partnerschap in een huwelijk doen de partners een goede stap richting een verstandige successieplanning met het oog op het bezit aan de Costa Blanca. Indien erfrechtelijk gezien de wettelijke verdeling of een standaard Nederlands langstlevende testament op de nieuwbakken echtgenoten van toepassing is, dan is dat het volgende aandachtspunt. Zoals elk Nederlands langstlevende testament waarin geen rekening is gehouden met het Spaanse bezit is ook een wettelijke verdeling – in het licht van de Spaanse erfbelasting – in veel gevallen rampzalig. Dit is voor een belangrijk deel op te lossen door een goed maatwerk-langstlevende-testament. Ik verwijs hiervoor naar mijn artikel getiteld ‘Het langstlevende testament in Spanje’
auteur: mr.R.L. Zanardi, Nederlandse notaris en estate planner in Spanje
0 Comments