‘De klap op de motor’ – De oplossing lijkt achteraf zo simpel, maar je moet het net even weten
- On 10 april 2015
Er komt een man met zijn auto op een sleepwagen bij de garage. De motor start niet. De monteur kijkt er eens naar, van boven, van onder; van alle kanten. Hij gaat weg, komt terug met een grote hamer en geeft een enorme dreun op de motor. Daarna start de auto weer gewoon. “dat is dan 100 euro” zegt de monteur. “Dat is wel heel erg duur voor een enkele klap”, zegt de man. “De klap kost één euro; het weten waar de klap gegeven moet worden 99.”, was het antwoord van de monteur.
Afwikkelen nalatenschap
Vaak horen we dat het afwikkelen van een nalatenschap simpel is. Bij het overlijden ligt alles al vast. De familiesituatie, de goederensituatie en de residentie liggen allemaal al vast. Feiten; daar kan niet meer aan getornd worden. Je gaat er mee naar de notaris, tekent de akte van verdeling van de nalatenschap en meer kan je niet doen. Daarna komt er een belasting-betaling uitrollen, en die heb je maar te betalen; daar valt niets aan te veranderen. Allemaal heel simpel.
Voor wie een nalatenschap zo afwikkelt, is het inderdaad erg simpel, maar zo moet het natuurlijk niet!! Er is wel degelijk nog van alles te doen. De “truc” zit ´m in het beginnen bij het eind, namelijk bij de belastingen. Eerst moet bedacht worden welke mogelijkheden tot besparing van belastingen er zijn, en daarna moet “teruggedacht” worden naar wat er allemaal nodig is om tot de juiste oplossing te komen. Er kan vaak nog van alles “geschoven” worden bij het verdelen van de goederen uit de nalatenschap. Verder kan gekeken worden waar de feitelijke residentie was, hoe we dat al dan niet kunnen aantonen, en welke belasting-voordelen er daardoor te verkrijgen zijn; er kan gekeken worden of het interessant is dat kinderen, ondanks het feit dat er een langstlevende testament is, toch kunnen “mee erven”, om zo de belasting te drukken; misschien kan er verworpen worden door een erfgenaam; misschien kunnen goederen anders gewaardeerd worden; misschien is er via de ontbinding van de huwelijksgemeenschap een belastingvoordeel te behalen, en nog veel meer.
Met al dit voorgaande kunnen we stellen dat in nagenoeg 100% van de gevallen van een nalatenschap van een Nederlander die in gemeenschap van goederen getrouwd was, met een huis in Spanje en een huis in Nederland, waarbij de langstlevende de goederen behoudt, de nalatenschap in Spanje vrij van belastingen kan worden afgewikkeld !! Hoe? Dat is nou net de klap op de motor…
Samenwerking
De afwikkeling vereist dan een nauwe samenwerking met de Nederlandse notaris die bepaalde zaken op de juiste wijze in zijn verklaring van erfrecht moet weergeven. Fundamenteel in dit geheel is de samenwerking voor het vinden van de beste oplossing. Als er in Nederland al een verklaring van erfrecht getekend is, dan ligt de strategie voor de afwikkeling in Spanje in het algemeen al vast; dan is er in de regel weinig meer aan te doen. Als er al een akte van verdeling is getekend in Spanje, dan is het inderdaad wachten op de belastingbetaling die er uit rolt. Niets is meer mogelijk. De oplossingen voor de afwikkeling liggen in de beginfase. Oplossingen werken bovendien nooit “een beetje”. Het is maatwerk of het werkt niet.
Conclusie
De afwikkeling van een nalatenschap van een Nederlander in Spanje is veelal een ingewikkelde aangelegenheid. De oplossing is achteraf altijd simpel. De oplossing vooraf kan meestal alleen gevonden worden door adviseurs die in de materie gespecialiseerd zijn, en die dagelijks met dit soort situaties geconfronteerd worden. Informeert u voordat u met het afwikkelen van een nalatenschap begint welke de mogelijkheden zijn, informeert u bij specialisten, maar met name: informeert u voordat u ook maar één document tekent !! De klap op de motor is achteraf vaak simpel; iedereen kan die klap geven. Het gaat er om om van tevoren te zien waar de klap gegeven moet worden.
0 Comments