VRIJSTELLING SUCCESSIEWET COMUNIDAD VALENCIANA VERDER VERLAAGD! “en…hoe ontkomt u met een testament voor eens en altijd aan deze eeuwige rechtsonzekerheid?”
- On 11 november 2016
[DIT BERICHT IS ACHTERHAALD]
Ik onderbreek mijn lopende reeks van artikelen over nalatenschappen, erfrecht en testamenten voor Nederlanders met bezit in Spanje, omdat dit belangrijke nieuws natuurlijk onmiddellijk moet worden gemeld aan onze trouwe lezers. Volgende week vervolg ik de reeks met deel 5. Maar nu eerst aandacht voor de wijzigingen van de vrijstelling in de Valenciaanse successiewet, en het optimale testament om aan de voortdurende rechtsonzekerheid op dit gebied te ontkomen.
Spaans successierecht véél veranderlijker dan het Spaanse weer
Ik heb dit vaker geschreven. Spanje heeft wat dit betreft natuurlijk een reputatie hoog te houden. Aan twee Costa’s – beiden bewoond door vele Nederlanders – worden de belangrijkste vrijstellingen in de erfbelastingwetgeving met ingang van 1 januari 2017 ingrijpend gewijzigd. Aan de Costa del Sol (Andalusië) zal de situatie door de aangekondigde wetswijziging substantieel verbeteren (klik hier voor de wijzigingen aan de Costa del Sol per 1 januari 2017). Aan de Costa Blanca (Comunidad Valenciana) zal daarentegen echter sprake zijn van een versobering. In het verlengde hiervan wordt in laatstgenoemde Comunidad een stevige versobering doorgevoerd van de huidige, bijzonder royale vrijstellingen bij schenkingen aan afstammelingen (schenkbelasting / schenkingsrecht). De Valenciaanse wijzigingen zijn aangekondigd in de door de Valenciaanse regering vastgestelde begroting, welke weliswaar nog door het Valenciaanse parlement moet worden goedgekeurd, maar daarin hebben de regeringspartijen een duidelijke meerderheid.
Costa Blanca
Aangezien dit artikel in de Hallo verschijnt en dit blad enkel wordt verspreid aan de Costa Blanca ga ik in deze column in op de wijzigingen die per genoemde datum in de wetgeving van de Comunidad Valenciana zullen gaan plaatsvinden. In het Nederlandstalige maandblad ‘Kosta’, dat enkel wordt verspreid aan de Costa del Sol, zullen wij de aldaar in te voeren wetswijzigingen bespreken.
Testament als verzekering
Voorts bespreek ik kort waarom verreweg de meerderheid van de Nederlanders met bezit in Spanje dit nieuws eigenlijk niet meer hoeven te volgen, mits zij beschikken over het énige juiste testament. Zij zijn met een dergelijk testament namelijk altijd optimaal gedekt tegen elke versobering van vrijstellingen of tarieven, ongeacht in welke Comunidad het bezit is gelegen, als ware het een verzekering. Beter zelfs, want een dergelijke verzekering heelt immers geen fout testament, en daarvan is helaas nog veel te vaak sprake in Spanje.
Historie en heden (voor de geïnteresseerde lezer)
De laatste wijziging van de Valenciaanse successiewet dateert van 6 augustus 2013 toen de (extra) 99% korting op het aanslagbedrag werd afgeschaft. Eerst wordt dus het aanslagbedrag erfbelasting berekend. Dit aanslagbedrag wordt berekend door het erfbelastingtarief toe te passen op de waarde van het erfdeel nádat dit erfdeel is verminderd met de persoonlijke vrijstelling die hoort bij de desbetreffende verkrijger (erfgenaam of legataris). Deze persoonlijke vrijstelling is hoger naarmate de mate van verwantschap tot de overledene groter is. De huidige persoonlijke vrijstelling van een echtgenoot/kind/kleinkind bedraagt op dit moment 100.000 euro. Dat blijft onveranderd.
Vóór 6 augustus 2013 werd een extra korting gegeven op het bedoelde aanslagbedrag van 99%, en behoefde er dus slechts 1% van het aanslagbedrag daadwerkelijk te worden betaald. De hiervoor bedoelde persoonlijke vrijstelling bedroeg destijds weliswaar slechts 40.000 euro, maar desondanks was het te betalen bedrag – als gevolg van de extra 99% korting op het aanslagbedrag – verwaarloosbaar, met dien verstande dat dit – destijds (!) – slechts gold indien zowel erfgenaam (of legataris) als overledene resident waren in de Comunidad Valenciana!
Op 6 augustus 2013 is de extra 99% korting verlaagd tot 75% (en de persoonlijke vrijstelling verhoogd tot 100.000 euro). In september 2014 hebben alle Spaanse regio’s op last van het Europees Hof van Justitie de bedoelde vrijstellingen óók beschikbaar moeten stellen aan non-residenten, waarmee een einde kwam aan de fiscale discriminatie van non-residenten in Spanje. Dit is de huidige situatie.
Schenkbelasting
De systematiek bij de schenkbelastingheffing is gelijkluidend. Dus eerst wordt van het geschonken bedrag (of bijvoorbeeld de waarde van het geschonken huis) 100.0000 euro afgetrokken (= persoonlijke vrijstelling). Over het restant wordt vervolgens de aanslag berekend (met het schenkbelastingtarief). Vervolgens wordt op het aanslagbedrag dat hieruit voortvloeit een extra korting gegeven van 75%. Dit is de huidige situatie met betrekking tot de schenkbelasting bij schenkingen aan kinderen.
De toekomst – erfbelasting bij vererving aan echtgenoot en/of afstammelingen
Per 1 januari 2017 zal de hiervoor bedoelde extra korting op het aanslagbedrag van 75% worden verlaagd tot 50% (behalve voor (klein-)kinderen jonger dan 21 jaar). Zoals gezegd: de persoonlijke vrijstelling van 100.000 euro blijft gehandhaafd. Deze vrijstellingen vervallen wel bij een zeer hoog eigen vermogen van de verkrijger (€ 2.000.000+).
De toekomst- schenkbelasting bij schenking aan afstammelingen
Per 1 januari 2017 zal de 75% korting op de aanslag schenkbelasting volledig worden afgeschaft. De persoonlijke vrijstelling van 100.000 euro blijft wél gehandhaafd. Deze persoonlijke vrijstelling vervalt wel bij een hoog eigen vermogen van de verkrijger (€ 600.000+).
Het optimale testament voor Nederlanders met bezit in Spanje
Het optimale testament voor Spanje zorgt ervoor dat óók de vrijstellingen en kortingen van de kinderen (en desnoods de kleinkinderen) kunnen worden benut, daar waar een normaal langstlevende testament naar Nederlands recht altijd resulteert in het slechts kunnen benutten van één vrijstelling/korting, te weten: die van de echtgenoot. Het optimale testament benut alle beschikbare vrijstellingen/kortingen zónder concessies aan de (beoogde) oppermachtige rechtspositie van de langstlevende echtgenoot. In tegenstelling tot wat velen denken is dit ‘ei van columbus’ NIET een testament waarin is bepaald dat de echtgenoot kan kiezen voor een recht van vruchtgebruik met zogenaamde vervreemdings- en interingsbevoegdheid. De échte oplossing is genuanceerder, maar zorgt ervoor dat u – bij wijze van spreken – deze column nooit meer hoeft te lezen. Het resultaat zal – in verreweg de meeste gevallen – een (zeer) beperkte of ‘nihil’ aanslag zijn.
mr. R.L. (Renato) Zanardi, notaris in Nederland en estate planner in Spanje.
publicatiedatum Weekblad Hallo 10-11-2016/laatste update 21-01-2017
0 Comments