Nalatenschappen van Nederlanders met bezit in Spanje (deel 16) – Afsluiting en overzicht
- On 9 april 2015
***De 15 columns die hieronder worden genoemd worden momenteel onderworpen aan een review, mede in verband met gewijzigde wetgeving. Zie ook onder ‘Laatste nieuws’ het overzicht van de artikelen die inmiddels een update hebben ondergaan ***
******************************************************************************************************************************************
In 15 columns heb ik getracht lezers meer duidelijk te verschaffen omtrent de vraag wat het afwikkelen van een Spaanse nalatenschap (van een Nederlander) bijzonder maakt, en hoe de voorbereiding daarop (het ‘Spanjetestament’) eruit zou moeten zien als we willen bereiken dat de langstlevende echtgenoot zo goed mogelijk verder kan. In dit deel maak ik een einde aan deze reeks en besluit ik met een overzicht zodat de lezer eenvoudiger vindt wat hem het meest interesseert. Alle columns zijn terug te vinden op onze site www.erfrechtinspanje.nl (onder basisartikelen).
Deel 1: de afwikkeling van een nalatenschap kan ‘te’ eenvoudig of ‘te’ ingewikkeld verlopen. Te eenvoudig door te weinig aandacht voor de erfbelastingconsequenties; te ingewikkeld door een slechte voorbereiding, ofwel: een slecht testament. Een testament kán eenvoudig zijn als de enige focus is: bescherming van de langstlevende tegen de aanspraken van de kinderen, maar is in Spanje fiscaal vaak een ramp. Dit kan de financiële positie van de langstlevende ook in gevaar brengen. Een eenvoudig langstlevende testament is welhaast onmogelijk als ook uitstel of besparing van erfbelasting moet kunnen worden bereikt.***VAN DIT ARTIKEL IS INMIDDELS EEN UPDATE BESCHIKBAAR***
Deel 2 begint over het huwelijksvermogensregime (huwelijksvoorwaarden; huwelijksgemeenschap) als ‘instrument’ van fiscale nalatenschapsplanning. In deel 5 wordt dit verder uitgewerkt. De tweede helft van deel 2 gaat over de vraag welk recht (het Nederlandse of het Spaanse) van toepassing is op het Spaanse bezit. De zo belangrijke ‘rechtskeuze voor Nederlands erfrecht’ komt hierbij ook aan de orde. ***VAN DIT ARTIKEL IS INMIDDELS EEN UPDATE BESCHIKBAAR***
Deel 3 en 4 gaan over de Nederlander met bezit in Spanje die overlijdt zónder een testament te hebben gemaakt. De toepasselijke wet bepaalt de vererving. 17 augustus 2015 is een belangrijke datum in dit licht! ***VAN DIT ARTIKEL IS INMIDDELS EEN UPDATE BESCHIKBAAR***
Deel 5 is – zoals hiervoor gezegd – een vervolg op deel 2 (onderwerp: huwelijksvermogensrecht als planningsinstrument).
Deel 6 is de inleiding op de behandeling van het testament als planningstool in de daaropvolgende columns. Via een rechtskeuze biedt het Nederlands erfrecht veel meer ruimte voor maatwerk. De legitieme portie kan daarmee worden ‘bedwongen’.
In deel 7 vertel ik hoe het streven naar maximale erfbelastingbesparing ook gevaarlijk kan zijn voor de langstlevende bescherming. De adviseur moet zich hiervan terdege bewust zijn.
In deel 8 gaat over het verschil tussen benoeming van erfgenamen en het ‘vermaken’ van legaten naar Nederlands erfrecht. Spaanse notarissen beheersen dit niet en brengen de langstlevende bescherming daarmee in gevaar.
In deel 9 en volgenden ga ik specifiek in op het ‘Spanjetestament’. Vragen die ik beantwoord zijn: “waarom moet een ‘slim testament’ naar Nederlands erfrecht in Nederland worden getekend bij een Nederlandse notaris?”, en “waarom moet een Spaans testament worden herroepen als er ook een Nederlands testament is?”
In deel 10 leg ik uit wie erfgenaam moet zijn in een Spanjetestament: de kinderen, de echtgenoot of de kinderen én de echtgenoot.
Deel 11 gaat in op het ‘legaat’ als planningsinstrument en op het vruchtgebruiklegaat in het bijzonder. Zonder nadere maatregelen is vruchtgebruiklegaat in Spanje in strijd met de langstlevendebeschermingsgedachte, hetgeen vooral vaak fout gaat als het vruchtgebruiktestament is opgesteld door een Spaanse notaris.
De delen 12 en 13 bevatten een nadere uitwerking van de juridische en fiscale consequenties van een vruchtgebruiklegaat in Spanje. De belangrijke verschillen tussen Nederland en Spanje (en de daarmee samenhangende gevaren) worden daarbij duidelijk gemaakt.
Deel 14 gaat over het zeer populaire tweetrapstestament dat ik veel tegenkom bij clienten met een Spaanse vakantiewoning. In tegenstelling tot in Nederland leidt dit testament in Spanje niet tot de beoogde besparing van erfbelasting bij het overlijden van de eerste echtgenoot. Door de op stapel staande wetswijzigingen in Spanje kan dit mogelijk óók gaan gelden voor de residente Nederlanders. Volgend jaar zullen we het gaan zien. Vinger aan de pols dus. Een tweetrapstestament is een voorbeeld van een zéér inflexibel testament omdat er in die ‘eerste ronde’ maar één erfgenaam is: de echtgenoot. Daarmee wordt tevens een voorschot genomen op deel 15 dat gaat over het mooiste Spanjetestament: het flextestament. Lees ook deel 9 nog één keer voordat u naar een Nederlandse notaris stapt voor dit meest optimale Spanjetestament, want let op: een flextestament voor Spanje is toch even wat anders!
mr. R.L. Zanardi, Nederlandse notaris en international estateplanner in Spanje
0 Comments